Fiets de winter door!

Fiets de winter door!

Enthousiaste deelnemers!

Geen zin in files of het drukke OV in de winter? Blijf fietsen! Om dat te stimuleren bedachten we ‘Fiets de winter door’, een leuke Facebookcampagne om fietsers te belonen die het winterweer trotseren. Fiets de winter door liep van 1 januari tot en met 31 maart 2015 en was bedoeld voor alle werknemers die wonen of werken in Leiden, Alphen a/d Rijn en regio Haaglanden.

De actie riep Facebookvolgers op om onderweg tussen thuis en werk een fietsfoto te maken en te plaatsen op www.facebook.com/opdefietswerktbeter. Alle deelnemers werden beloond met een knalgele Ik ben 3.0-muts én we deelden warme weekprijzen uit, zoals sjaals, handschoenen en mutsen. Een greep uit de quotes van enthousiaste deelnemers.

Met een lach op de fiets

Barbara: ‘Ik vond het heel leuk om na 'Op de fiets werkt beter' een extra stimulans te hebben om door te fietsen. Ik ben ruim een jaar geleden de trein uit gegaan omdat ik de chagrijnige gezichten van mensen in de trein zat was.
Elke dag op de fiets naar je werk is leuk en levert een goeie conditie op. Sommige mensen kunnen het zich niet voorstellen, maar ik zit altijd met een lach op mijn gezicht op de fiets, ook als het regent. Elke dag zie ik wel weer iets dat de fietstocht speciaal maakt. Denk maar aan een mooie zonsopkomst of een roofvogel die op nog geen 20 meter afstand van je vandaan zit als je langsfietst.
In de winter heb ik doorgefietst tot ik opeens in Midden-Delfland onderuit ging door ijzel. Toen heb ik ongeveer een week niet gefietst omdat voor fietsers de voorzieningen ten aanzien van gladheidsbestrijding nog een lage prioriteit hebben bij gemeentes en provincies.
Maar ik weet nu al: volgend jaar doe ik weer mee!’

Blauwe plekken

Onno: ‘Sinds 1 maart 2014 heb ik een functie waarbij ik geen auto van de zaak meer heb. Dat was mijn eigen keuze, en ik had me voorgenomen om op de fiets naar het werk te gaan. Mijn rit is 18 km heen en 18 km terug. Dat leek me wel een sportieve uitdaging en ik was er klaar mee was om in het stressvolle autoverkeer te zitten!
Het is voor mij geen overweging geweest om ‘s winters niet te fietsen. Speciale voorzorgsmaatregelen heb ik daarom ook niet genomen. Op de weersomstandigheden kun je je kleding aanpassen en dat heb ik gedaan. Ik ben één keer door de gladheid gevallen, maar had gelukkig alleen wat blauwe plekken.
Het fietsen bevalt mij nu ruim een jaar en zo'n 8000 km verder prima. Zolang het kan, blijf ik gewoon doorfietsen. Ik gebruik ook de app Fundrunner, deze app beloont je kilometers met geld voor een goed doel. Op deze manier heb ik al zo'n € 700 voor een goed doel (KNRM) bij elkaar gefietst. En uiteraard heel veel benzine en belasting voor het milieu uitgespaard. Maar dat is niet mijn hoofddoel. Mijn hoofddoel is toch de sportieve, gezonde en ontspannen manier van reizen!’

Geluksmomentjes

Alette: ‘Ik fiets sowieso elk jaargetijde. Als ik de auto pak, is dat niet vanwege slecht weer (zo vaak regent het namelijk echt niet), maar omdat ik bijvoorbeeld nog een afspraak heb na het werk. Ik neem vaker foto’s onderweg, gewoon voor mezelf omdat ik het leuk vind, deze actie was dus een leuke bijkomstigheid. Ook wanneer ik vrij ben, pak ik negen van de tien keer de fiets. Gewoon omdat fietsen zo fijn is.
Volgende winter doe ik uiteraard weer mee, dit is een goede promotieactie. Ik ben in elk geval enthousiast. Ook erg leuk dat jullie kleine prijsjes weggeven, zulke dingen zijn voor de meeste mensen toch kleine geluksmomentjes! Ga zo door!’

35 foto’s

De geplaatste foto’s varieerden van mistige weilanden tot besneeuwde fietspaden, van natgeregende straten tot ijzige polders. Een mooie dwarsdoorsnede van een winter in Nederland. In totaal hebben de volgers van Fiets de winter door 35 foto’s geplaatst, fietsen er nu 16 deelnemers rond met een knalgele muts, hebben we 8 weekprijzen opgestuurd en heeft de actie ook nog 10 extra volgers opgeleverd.